UMRAH DAN ZIARAH

‘Labbayka Allahumma Umrah’

Ayat yang selalu ingin diucapkan oleh semua umat Islam dari seluruh dunia. Mengenai keutamaannya, Rasulullah saw bersabda:

Nabi saw melakukan umrah empat kali dalam hidupnya, dan menunaikan satu haji. Umrah bermaksud melawat Kaabah, melakukan tawaf, dan melakukan Sa’y antara Gunung Safa dan Gunung Marwah. Umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang tahun.

Tiang Umrah

Ihram umrah atau haji bermula dari salah satu miqat atau ketika menyelaraskan dengan mereka di dalam pesawat. Miqat adalah tempat-tempat yang ditentukan oleh Nabi saw, bagi mereka yang ingin berihram untuk mengerjakan Umrah atau Haji.

Tawaf ialah mengelilingi Kaabah sebanyak 7 kali. Bermula dengan Hajar Aswad di sebelah kiri pelakon. Pada masa ini, pelaku hendaklah mengisi masa itu dengan doa dan doa.

Sa’i bermula dari Safa dan berakhir dengan Marwa iaitu dua bukit kecil yang terletak berhampiran Kaabah. Umat ​​Islam berulang-alik antara mereka tujuh kali, setiap arah dianggap satu, pada masa ini adalah diutamakan bahawa pelakunya berdoa dan berdoa atau membaca Al-Quran.

Miqat

Al-Juhfah terletak 182 kilometer (113 batu) barat laut Makkah. Ini adalah Miqat bagi orang yang berniat menunaikan haji dalam perjalanan dari Amerika Utara, Eropah, Turki, Syria, Mesir, Algeria, Sudan dan beberapa negara Afrika yang lain. Jemaah haji juga boleh masuk ke dalam Ihram di Rabigh, sebuah bandar di sebelah utara al-Juhfah.

1.Basuh dan letakkan minyak wangi

2.Seorang lelaki memakai pakaian Ihram dan seorang wanita memakai pakaian biasa

3.Masuk ke dalam ritual dan membaca Talbiyah, mengucapkan:  ”  Allahoma labbaik Umrah” atau “Labbaik Umrah”

4.Jemaah haji memulakan Talbiyah seperti yang dikhabarkan daripada Nabi, semoga salawat dan salam ke atasnya “Labbayka Allahumma labbayk, Labbayka laa shareeka laka labbayk, Innal hamda wan-ni’amata laka wal mulk, laa shareeka laka” [Menyahut seruanMu, wahai Allah, saya datang. Sebagai menyahut panggilan-Mu, dan aku taat kepada perintah-Mu, tiada sekutu bagi-Mu. Sebagai tindak balas kepada panggilan-Mu. Milik-Mu segala puji dan berkat, kepunyaan-Mu segala kedaulatan, dan tiada sekutu bagi-Mu]. Mereka meneruskan Talbiyah sehingga sampai ke Kaabah.

Akses ke Masjidil Haram

1. Untuk mengerjakan Umrah anda memerlukan permit yang boleh anda perolehi daripada aplikasi Nusuk. Tersedia pada iPhone, Android atau Huawei.

2. Dianjurkan kepada lelaki untuk melakukan Idhtibaa’ dalam semua pusingan Tawaaf Al-Qudoom, yang bermaksud: Membuka bahu kanan hingga ke bawah lubang lengan kanan, kemudian meletakkan pakaian di atas bahu kiri.

3. Seorang jemaah haji melakukan tawaf dengan meletakkan Kaabah di sebelah kirinya dan memulakan tujuh tawaf Hajar Aswad.

4. Sunnah bagi lelaki ialah berjalan cepat dalam tiga pusingan pertama tawaf.

5. Diriwayatkan bahawa Nabi saw pernah bersabda antara Sudut Yamani dan Hajar Aswad.

6. Solat dua rakaat di belakang Maqam Ibrahim (tulisan kaki Ibrahim), jika boleh, atau di mana-mana tempat di dalam Masjidil Haram Makkah, dan membaca Surat Al-Kafirun selepas Surah Al-Fatihah pada rakaat pertama dan Surah Al -Ikhlas pada rakaat kedua.

7. Sa’y between Mount Safa and Mount Marwah, beginning from Safa, and recite the verse stating: (إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِن شَعَائِرِ اللَّهِ ۖ فَمَنْ حَجَّ الْبَيْتَ أَوِ اعْتَمَرَ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْهِ أَن يَطَّوَّفَ بِهِمَا ۚ وَمَن تَطَوَّعَ خَيْرًا فَإِنَّ اللَّهَ شَاكِرٌ عَلِيمٌ) (158 سورة البقرة) Kemudian, seorang jemaah pergi ke Gunung Marwah dan melakukan seperti yang dia lakukan di Bukit Safa. Jemaah haji mengulangi ini tujuh kali (pergi dianggap pusingan dan pulang dianggap pusingan).

8. Berjoging adalah sunnah bagi lelaki di antara dua tanda hijau semasa Sa’y antara Safa dan Marwah.

9. Setelah selesai umrah, lelaki hendaklah memotong atau memendekkan rambut, manakala wanita hendaklah memendekkan rambut dengan hujung jari dari hujungnya.

Maklumat Penting

1. Adalah penting untuk membuat persediaan dan perancangan untuk umrah

 

2. Sekiranya seorang mu’tamir mematuhi pelan rawatan yang memerlukan ubat tertentu, sila sediakan dan simpan dengan cara yang tidak menjejaskan kesahihan dan kualitinya

 

3. Sediakan kit bekalan perubatan yang membantu anda bersedia sepenuhnya sekiranya berlaku sebarang kecemasan, seperti selsema, cirit-birit dan alahan kulit. Sila ketahui tentang ubat-ubatan yang dibenarkan oleh Pihak Berkuasa Makanan dan Ubat Saudi

 

4. Suhu di Makkah Al-Mukarramah berbeza-beza, yang mungkin memerlukan penggunaan payung untuk perlindungan daripada matahari

 

5. Bawa salinan dokumen penting yang mungkin anda perlukan semasa perjalanan, seperti Pasport, dsb.

 

6. Anda boleh mengetahui tentang bagasi yang dibenarkan untuk dibawa dari negara anda ke Kerajaan Arab Saudi

 

7. Anda boleh datang ke Makkah melalui sistem pengangkutan bersepadu, melalui darat dan udara. Pengangkutan Darat: Keretapi Ekspres Al-Haramain dan bas pengangkutan jemaah. Pengangkutan Udara: Melalui Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz di Jeddah, Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammed Bin Abdulaziz di Madinah, dan Lapangan Terbang Antarabangsa Taif

 

8. Untuk keselamatan anda, anda mesti memakai topeng, mengelakkan sebarang tergesa-gesa dan sebarang bahaya kepada mu’tamir, dan mematuhi arahan di dalam Masjidil Haram Makkah

 

9. Jika anda mengembara bersama rombongan, dinasihatkan untuk menemani rombongan ini dari awal hingga akhir perjalanan

Perkhidmatan untuk orang berkeperluan khas dan warga emas merupakan bahagian penting dalam perjalanan Umrah bagi mereka yang datang ke Makkah dari negara di seluruh dunia, membolehkan mereka menjalani ibadah mereka dengan mudah dan selesa.

Perkhidmatan Umrah untuk Orang Berkeperluan Khas
Lapangan Terbang Saudi
Lapangan terbang Saudi memberi perhatian khusus kepada perkhidmatan yang diberikan kepada orang berkeperluan khas dan warga emas semasa umrah. Mereka menyediakan mereka dengan pelbagai perkhidmatan, yang paling menonjol ialah menyambungkan alat pernafasan ke sumber elektrik masing-masing, membungkus bateri kerusi roda, selain mengisi tangki oksigen terapeutik sebelum dan semasa penerbangan. Peranti sokongan yang disertakan, termasuk kerusi roda, dibenarkan di atas kapal tanpa bayaran tambahan. Terdapat juga pintu dan lorong khas yang ditetapkan yang didedahkan kepada mereka sebelum menaiki pesawat.

Pelabuhan Darat dan Laut
Tanah dan pelabuhan Kerajaan memberikan sokongan penuh kepada orang berkeperluan khas dan warga tua, di samping menjamin hak mereka, dengan menyediakan satu set kenderaan dan landasan, sebagai tambahan kepada papan tanda panduan yang melaluinya mereka belajar tentang pelbagai perkhidmatan di lapangan terbang, pelabuhan , dan pelabuhan darat. Set kaunter khas direka bentuk mengikut piawaian khusus untuk perkhidmatan mereka sepanjang masa.

Bagaimana untuk ke Makkah?
Bas
Sindiket Am Kereta mengedarkan armada bas yang didedikasikan untuk menyediakan keperluan orang berkeperluan khas dan warga emas ke pelabuhan kemasukan jemaah umrah. Kapasiti setiap bas ialah 20 orang, 2 penumpang setiap baris, dan jarak satu setengah meter antara setiap dua tempat duduk. Bas tersebut mengandungi ruang untuk kenderaan berkeperluan khas dan orang tua, serta tempat duduk untuk pengiring mereka.

Kereta Api Kelajuan Tinggi Haram
Stesen Kereta Api Kelajuan Tinggi Haramain menampung keperluan orang berkeperluan khas dalam perjalanan Umrah dari Stesen Lapangan Terbang King Abdulaziz, atau Stesen Madinah ke Stesen Makkah Al-Mukarramah di kawasan kejiranan Al-Rasifah, di mana mereka disediakan dengan trek tanah yang luas khusus untuk kenderaan mereka, sebagai tambahan kepada diskaun 50% pada nilai tiket biasa untuk mereka dan pengiring mereka juga. Gerabak kereta api dibentangkan dengan tempat duduk yang sesuai dengan keperluan mereka, dan tandasnya luas serta dilengkapi dengan peralatan yang diperlukan semasa perjalanan mereka ke Makkah.

Teksi
Beberapa syarikat teksi mengkhususkan teksi khusus untuk pengangkutan orang berkeperluan khas dan warga emas ke Makkah. Ia boleh didapati dengan pelbagai spesifikasi, bertujuan untuk menyediakan pengangkutan paling selesa ke Masjidil Haram.

Pengangkutan antara tempat letak kereta Makkah dan Masjidil Haram
Bas Makkah
Bas Makkah terletak merentasi pelbagai tempat Umrah, seperti pintu masuk Makkah dan stesen kereta api berkelajuan tinggi Haramain. Bas-bas ini mengangkut golongan berkeperluan khas dan warga emas terus ke Masjidil Haram.

Teksi
Terdapat beberapa teksi yang dilengkapi dengan sistem dan peralatan yang memudahkan akses golongan berkeperluan khas dan warga emas ke kawasan tengah sekitar Masjidil Haram, dengan pelbagai pilihan ditawarkan oleh syarikat nasional yang bekerja dalam perkhidmatan pengangkutan di semua tempat letak kereta Makkah dan perkhidmatan tempahan kereta semasa musim umrah.

Perkhidmatan Sekitar Masjidil Haram
Pengangkutan melalui Kereta Elektrik
Orang berkeperluan khas dan warga emas di plaza Masjidil Haram diangkut dengan kenderaan elektrik yang membawa mereka terus ke kawasan solat dalam di dalam Masjidil Haram, atau kemudahan luarannya.

Menghidangkan Air ZamZam melalui Robot Pintar
Robot pintar khusus dalam Melayan pelawat dengan air Zam Zam menuju ke arah orang berkeperluan khas dan warga emas di plaza Masjidil Haram, semasa ketibaan mereka. Robot-robot itu mengiringi mereka di dalam kawasan solat dalam dan Al Sahn (plaza yang mengelilingi Kaabah yang suci).

Kawasan Berwuduk dan Tandas
Terdapat kawasan wuduk dan tandas diperuntukkan di sekitar kawasan Masjidil Haram dilengkapi dengan landasan, kerusi roda, dan pekerja khusus untuk membantu golongan berkeperluan khas dan warga emas untuk ke tempat yang perlu dituju tanpa perlu beratur.

Tanda Petunjuk
Premis Masjidil Haram mempunyai pelbagai papan tanda panduan antarabangsa untuk membantu orang berkeperluan khas dan warga emas untuk secara bebas mencapai/mencapai kemudahan dan kawasan Masjidil Haram.

Peta Panduan
Peta panduan membolehkan orang berkeperluan khas dan warga tua membiasakan diri dengan geografi kawasan sekitar, untuk menentukan lokasi mereka dengan tepat dari kawasan pusat, dan belajar tentang perkhidmatan sekitar, seperti teksi, bas, restoran, dll.

Skrin Interaktif
Skrin interaktif yang diperuntukkan di seluruh Masjidil Haram untuk memudahkan mencapai tempat keagamaan dan tarikan utama kepada orang berkeperluan khas dan warga emas, dan memaparkan lorong terus dari lokasi mereka ke tapak sasaran.

Perkhidmatan Masjidil Haram kepada Orang Berkeperluan Khas
Gelang Khas
Orang berkeperluan khas akan diberikan gelang tangan khas yang membolehkan kakitangan mengetahui lokasi mereka dan menyediakan perkhidmatan dan maklumat yang mereka perlukan.

Pengoptimuman/ Penyediaan Pintu
Kesemua 32 pintu masuk Masjidil Haram dilengkapi tanjakan yang memudahkan pergerakan golongan berkeperluan khas.

Peruntukkan Pintu kepada Orang Berkeperluan Khas dan Warga Emas
8 pintu khusus diperuntukkan khusus untuk kegunaan golongan berkeperluan khas dan warga emas bagi membolehkan mereka mudah bergerak dan mengakses kawasan yang ingin dilawati. Pintu-pintu ini ialah: 68,74,49,84,89,90,93,94.
Pengoptimuman/Penyediaan Jambatan
Beberapa jambatan dilengkapi dengan perkhidmatan yang diperlukan untuk menampung golongan berkeperluan khas dan warga emas membolehkan mereka sampai ke tingkat yang lebih tinggi dan pelbagai kemudahan masjid. Jambatan ini ialah Ajyad, Alshibika, Almarwa, dan Al Arqam.

Tangga dan Lif
Lorong dan koridor Masjidil Haram dihubungkan dengan tangga dan lif yang memudahkan pergerakan merentasi tingkat dan membolehkan orang berkeperluan khas dan warga emas mengakses tahap tawaf yang berbeza. Ia juga membolehkan mereka bergerak pantas antara plaza luar dan kawasan solat dalam.

Payung Teduh Pelindung
Terdapat lorong berlorek di kawasan Ajyad berhampiran Istana Alsafa yang memberi naungan daripada matahari kepada golongan berkeperluan khas semasa keluar dari kenderaan mereka untuk tiba di kawasan solat tingkat dua di Masjidil Haram. Kawasan ini dikaitkan dengan Pengembangan Raja Fahad dan kawasan Pengembangan Saudi Ketiga.

Kereta Elektrik
Orang berkeperluan khas dan warga emas boleh menemui pelbagai jenis kerusi roda dan kereta, elektrik dan manual, yang boleh mereka gunakan untuk bergerak di sekitar Masjidil Haram. Mereka boleh dipandu sendiri, atau pengiring mereka atau oleh sukarelawan masjid untuk membantu mereka melaksanakan ibadah/tugas umrah mereka. Kerusi roda boleh ditempah melalui aplikasi Tanaqol.

Kawasan Solat Khas
Masjidil Haram Makkah mempunyai beberapa tempat solat yang diperuntukkan kepada golongan berkeperluan khas. Kawasan ini menawarkan rangkaian perkhidmatan yang serasi dengan keperluan kesihatan mereka, selain menyediakan peta ke trek yang diperuntukkan kepada mereka.

Terjemahan Bahasa Isyarat
Masjidil Haram Makkah telah menetapkan kawasan untuk terjemahan pidato (Ucapan Imam) ke dalam bahasa isyarat untuk orang kurang upaya pendengaran yang membolehkan mereka mendapat manfaat daripada pidato yang disampaikan pada solat Jumaat, Hari Raya dan Istisga. Selain mendapat manfaat dari pelajaran dan fatwa yang disediakan oleh Masjidil Haram.

Bahasa Braille
Salinan Al-Quran dalam bahasa Braille boleh didapati di seluruh Masjidil Haram Makkah untuk orang kurang upaya penglihatan, yang membolehkan mereka membaca al-Quran dengan mudah. Salinan tersebut disediakan dalam saiz yang besar membolehkan mereka mengenali huruf dan perkataan dengan mudah.

Pusat Kesihatan
Sejumlah pusat kesihatan di Masjidil Haram menyediakan perkhidmatan perubatan yang diperlukan kepada golongan berkeperluan khas, selain membawa mereka terus ke hospital jika perlu.

Pengunjung diangkut terus ke Makkah setiap hari selama 24 jam sehari.

Keutamaan mengunjungi Masjid Nabawi pada bila-bila masa sepanjang tahun kerana ia adalah masjid yang diasaskan di atas kebenaran sejak hari pertama, Allah berfirman: {Jangan berdiri [untuk solat] di dalamnya – selama-lamanya. Masjid yang diasaskan di atas kebenaran sejak hari pertama adalah lebih layak untuk kamu berdiri di dalamnya.

Di dalamnya ada orang-orang yang suka membersihkan diri; dan Allah menyukai orang-orang yang menyucikan diri}. A-Tawbah:108. Juga, pahala satu solat di Masjid Nabawi adalah lebih daripada seribu di tempat lain, Rasulullah bersabda, “Satu solat di masjidku ini (yakni Masjid Nabawi) lebih baik daripada seribu di tempat lain, kecuali Masjidil Haram.

Lebih-lebih lagi, Dari Tiga Masjid inilah perjalanan agama boleh dilakukan kepada mereka, Abu Hurairah melaporkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Binatang berpelana [i.e. membuat perjalanan agama] untuk solat hanya kepada tiga masjid iaitu Masjidil Haram, Masjidil Aqsa, dan masjidku ini [i.e. Masjid Nabawi].”

Tempat peristirahatan terakhir Nabi Muhammad adalah di masjid 10 menara yang menakjubkan ini, yang boleh menampung 1 juta pengunjung dan dibuka 24 jam.

Makam Nabi terletak di bawah satu-satunya kubah hijau masjid, di sudut tenggara. Selepas ketibaannya di Madinah, Nabi Muhammad membantu membina masjid, asalnya bangunan terbuka, yang telah diperluas berkali-kali oleh pemerintah kota berikutnya.

Ia menjadi bangunan pertama di Semenanjung Arab dengan lampu elektrik, yang dipasang pada tahun 1909. Kawasan antara mimbar dan makam Nabi Muhammad dikenali sebagai Rawdah ash Sharifah, atau Taman Mulia, yang merupakan salah satu Taman Syurga. Tradisi mengatakan bahawa doa yang dilafazkan di sini tidak pernah ditolak.

Untuk solat di Ar-Rawdhah, anda memerlukan permit yang mudah diperolehi dengan membuat temujanji menggunakan aplikasi Nusuk.

Ia adalah tempat antara rumah Nabi dan mimbarnya, sebagaimana sabda Nabi saw: (Antara rumahku dan mimbarku adalah salah satu taman syurga). Bentuk Ar-Rawdhah adalah segi empat tepat, dan panjangnya dari mimbar hingga ke Baitullah ialah 53 hasta, bersamaan dengan 26.5 m.

Ia kini ditakrifkan oleh permaidani hijau yang berbeza daripada permaidani lain di Masjid. Ia mempunyai beberapa mercu tanda: Mimbar, mihraab kenabian (tempat solat), dan Al-Asatin [tiang].

Ia adalah rumah yang didiami oleh Nabi saw bersama Ibu Mukminin Aisyah binti Abi Bakr al-Siddiq, semoga Allah meridhai mereka. Ia terletak di sebelah tenggara Masjid Nabawi.

Nabi wafat dan dikebumikan di Kamar ini ke arah kiblat. Apabila Abu Bakar al-Siddiq wafat, beliau dikuburkan di belakang Nabi, dan apabila Omar bin Al-Khattab meninggal, beliau dikuburkan di sana juga.

Bilik Suci mempunyai enam pintu: Pintu selatan, Pintu Pertobatan; pintu utara, Pintu Tahajjud; pintu timur, Pintu Fatima; pintu barat, Pintu Nabi atau “Pintu Delegasi”; sebagai tambahan kepada pintu tunda, satu ke kanan dan satu lagi ke kiri segi tiga di dalam Dewan.

Ia adalah mimbar yang di atasnya Nabi s.a.w. biasa berdiri untuk menyampaikan khutbah. Panjangnya dua hasta, satu jengkal, dan tiga jari, dan lebarnya satu hasta.

Ia dibangunkan selama bertahun-tahun dan mendapat perhatian daripada Kerajaan Saudi. Mengenai keutamaannya, Nabi saw bersabda (Antara rumahku dan mimbarku adalah salah satu taman syurga, dan mimbarku berada di atas terusan dari terusan syurga), dan terusan itu ialah: Taman di tempat yang tinggi.

Ia adalah tempat yang dikhaskan untuk imam semasa solat berjemaah di masjid. Pada zaman Nabi, mihraab tidak mempunyai tanda yang membezakannya dengan bahagian masjid yang lain, dan tempat Nabi berdiri untuk mengimamkan solat dipanggil mihraab.

Mihraab Nabawi terletak di Ar-Rawdhah Ash-Shareefah, di sebelah kiri mimbar. Imam Masjid Nabawi berdiri di Mihraab Nabawi untuk mengimami solat.

allo grey logo

Aplikasi dibangunkan bagi memudahkan orang ramai seluruh dunia untuk tunaikan ibadah umrah Haji dan ziarah ke Arab

Kursus Kerjaya Mutawwif

Kerjaya sebagai Mutawwif dengan sijil pengiktirafan

Kursus Umrah & Haji

Senarai kursus yang ditawarkan bagi pemula Umrah dan Haji

Perlancongan

Pakej perlancongan di timur tengah yang menarik

Perlantikan Rakan Strategik dalam Korsortium UmrahPay Berhad. Berperanan sebagai Rakan Perkongsian perniagaan.

Pertanyaan secara dalam talian,sila daftar pada borang