Terokai Madinah

Madinah, atau sebagai orang Islam memanggilnya “Taibah al Taibah”..

Al MADINAH AL MUNAWARAH

Madinah, atau sebagai orang Islam memanggilnya “Taibah al Taibah”, adalah salah satu destinasi utama bagi berjuta-juta umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah ibu kota Islam pertama dalam sejarah, dan tempat kedua paling suci bagi umat Islam selepas Makkah al-Mukarramah.

Madinah terletak di Wilayah Hejaz di sebelah barat Kerajaan Arab Saudi. Ia mempunyai Masjid Nabawi, yang dibina oleh Nabi sendiri pada tahun pertama selepas Hijrah (622 M). Ia adalah salah satu masjid terbesar di dunia selepas Masjidil Haram. Berjuta-juta umat Islam di seluruh dunia mengunjungi Madinah setiap tahun.

PENGINAPAN

Slide 2
Anwar Al Madinah Mövenpick

Anwar Al Madinah Mövenpick Hotel ialah hotel bertaraf 5 bintang yang menawarkan penginapan yang elegan kurang daripada 5 minit berjalan kaki dari Masjid Nabawi. Hotel ini mempunyai 4 restoran di lokasi, dan Wi-Fi percuma disediakan di semua bilik. Bilik-bilik yang elegan dan berhawa dingin adalah luas dan moden, serta dilengkapi dengan peti sejuk, meja kerja, TV satelit dan bilik mandi en suite.

Slide 3
Dar Al Taqwa

Hotel Dar Al Taqwa mempunyai bilik-bilik berhawa dingin dengan TV skrin rata dan taman teh yang menyajikan makanan ringan dan gula-gula. Ia terletak kurang daripada 2 minit berjalan kaki dari Masjid Nabawi. Para tetamu boleh menikmati Wi-Fi percuma di semua bilik. Dar Al Taqwa Hotel berjarak 15 minit pemanduan dari Lapangan Terbang Madinah. Terdapat banyak, banyak perkhidmatan dan faedah yang ditawarkan oleh hotel kepada tetamu dan pengunjung.

Slide 3
Madinah Hilton

Madinah Hilton terletak dalam jarak berjalan kaki dari Masjid Nabawi, di tengah-tengah daerah beli-belah Madinah. Hotel ini menawarkan bilik-bilik yang selesa dengan TV satelit. Semua bilik adalah berhawa dingin, dan beberapa bilik mempunyai ruang tempat duduk. Penginapan ini dilengkapi dengan meja kerja dan bar mini. Hotel ini juga mempunyai pelbagai kedai di tingkat bawah. Para tetamu juga boleh menikmati hidangan makanan tradisional Arab yang lazat di restoran Hotel Madina sambil menghadap ke Masjid Nabawi.

Slide 3
Crowne Plaza

Hotel Crown Plaza menawarkan pemandangan kampus Masjid Nabawi, jadi jemaah haji boleh mengakses terus pintu masuk lelaki dan perempuan ke Masjid Nabawi dengan berjalan kaki atau menggunakan perkhidmatan ulang-alik percuma. Terima kasih kepada lokasi hartanah di kawasan Muslim sahaja di Madinah, hotel ini merupakan tempat yang sesuai untuk melawat Atau untuk Haji, dengan sambutan hangat Arab daripada kakitangan yang hormat dan prihatin. Terdapat juga banyak, banyak perkhidmatan dan faedah yang ditawarkan oleh hotel kepada tetamu dan pelawat.

Slide 3
Frontel Harithia

Hotel Frontel Harithia yang bertaraf 5 bintang ini menghadap ke Masjid Nabawi, hanya beberapa langkah dari Masjid Nabawi. Ia menawarkan gimnasium dan bilik-bilik dengan Wi-Fi percuma. Para tetamu boleh menikmati sarapan di bilik mereka selepas malam yang santai. Restoran hotel ini menyajikan masakan tradisional Saudi, dan pelbagai kedai juga terdapat di lokasi. Hotel ini juga menyediakan banyak, banyak perkhidmatan dan faedah untuk tetamu dan pelawat.

Slide 3
Millennium Al Aqeeq Hotel

Hotel Millennium Al Aqeeq merupakan salah satu hotel yang paling hampir dengan Masjid Nabawi, kerana ia terletak di saf kedua Masjidil Haram dan beberapa minit berjalan kaki dari Masjid Nabawi. Apabila anda menginap di hotel, anda akan merasai semua keselesaan, kerana hotel ini mempunyai 505 bilik tetamu, perkhidmatan hospitaliti bertaraf 5 bintang dan pelbagai kemudahan, serta dicirikan oleh reka bentuk klasik yang elegan.

Slide 3
Rua Al Hijrah

Rua Al Hijrah Hotel terletak di Madinah, 80 meter dari Masjid Nabawi, dan penginapan dengan WiFi percuma. Tempat penginapan ini terletak 100 meter dari Tanah Perkuburan Al Baqia. Hotel ini menawarkan kaunter penerimaan tetamu 24 jam. Unit-unit di hotel ini dilengkapi dengan TV skrin rata. Bilik-bilik mempunyai bilik mandi peribadi yang dilengkapi dengan pancuran mandian, manakala beberapa bilik menawarkan ruang tempat duduk dan sebahagian pemandangan Masjidil Haram. Semua unit juga menyediakan cerek dan almari pakaian untuk tetamu.

Slide 3
Marriott Executive Apartments

Terletak di Madinah, 8 km dari Al-Masjid an-Nabawi dan 300 meter dari Al Rashid Mega Mall, Marriott Executive Apartments mempunyai pusat kecergasan, spa dan pusat kesihatan serta WiFi percuma. Hotel 4 bintang ini menawarkan perkhidmatan pemindahan percuma serta kolam renang tertutup dan meja penyambut tetamu. Ia berfungsi sepanjang masa.

Slide 3
Millennium Madina Airport Hotel

Millennium Madina Airport Hotel terletak di Madinah, 17 km dari Masjid an-Nabawi, Millennium Madina Airport Hotel menyediakan penginapan dengan restoran, tempat letak kenderaan persendirian percuma, pusat kecergasan dan kawasan lounge berkongsi. Hotel 5 bintang ini juga menawarkan perkhidmatan concierge dan ruang simpanan bagasi. Penerimaan 24 jam, pemindahan lapangan terbang, perkhidmatan bilik, selain Wi-Fi percuma di seluruh hotel, terdapat banyak, banyak perkhidmatan dan kemudahan yang ditawarkan oleh hotel kepada tetamu.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slide 2
Slide 3
Slide 3
Slide 3
Slide 3
Slide 3
Slide 3
Slide 3
Slide 3
previous arrow
next arrow

PUSAT BELI BELAH

Aliat Mall - Kinan

Aliat Mall adalah tambahan baharu kepada dunia bangunan moden di Madinah, kerana seni bina yang menakjubkan dan reka bentuk yang menawan, dengan mengambil kira jaraknya yang berdekatan dengan

Masjid Nabawi, sejak pelancaran awalnya pada 2007, ia telah menyaksikan kehadiran yang besar, disebabkan oleh

Kecemerlangan baharu yang dirasai pengunjung ke pusat itu, ini berikutan kehadiran jenama antarabangsa terbaik buat kali pertama di Madinah.

Al Rashid Mega Mall

Al Rashid Mega Mall adalah pusat membeli-belah kedua terbesar di Madinah dan salah satu pusat membeli-belah terbesar dan paling terkenal di Kerajaan Arab Saudi. Ia mempunyai beberapa cawangan di banyak bandar Saudi.

Pusat beli-belah ini terletak di Jalan Raja Abdullah di Madinah dan terdiri daripada seratus dua puluh lima kedai yang pelbagai. Ia juga dicirikan oleh reka bentuk yang elegan dan luar biasa.

Al Noor Mall

Al Noor Mall mempunyai banyak pilihan untuk pengunjung. Selain kedai, terdapat restoran makanan segera, tempat solat, tempat permainan kanak-kanak. Terdapat juga tempat letak kereta, dan tandas.

Ia juga mempunyai seni bina yang sangat moden dan reka bentuk yang sangat bagus.

Al-Manar Mall

Dicirikan oleh lokasinya yang strategik di Jalan King Abdullah dan mempunyai akses dan keluar yang mudah.

Ia termasuk banyak jenama popular, dan kawasan khusus untuk restoran dan kawasan hiburan untuk menikmati pengalaman membeli-belah dan hiburan yang ideal.

MERCU TANDA

Bukit Uhud

Gunung Uhud adalah tempat pasukan Islam pimpinan Nabi Muhammad berperang dengan tentera Quraisy. Gunung ini naik kira-kira 3,500 kaki (1,077 meter), dan ia boleh didaki untuk memerhati medan perang dengan lebih baik. Berdekatan adalah Tanah Perkuburan Syuhada Uhud, di mana 85 daripada tentera Islam yang terkorban dikebumikan. Gunung Uhud terletak di timur laut pusat kota Madinah.

Ia adalah tempat antara rumah Nabi dan mimbarnya, sebagaimana sabda Nabi saw: (Antara rumahku dan mimbarku adalah salah satu taman syurga). Bentuk Ar-Rawdhah adalah segi empat tepat, dan panjangnya dari mimbar hingga ke Baitullah ialah 53 hasta, bersamaan dengan 26.5 m. Ia kini ditakrifkan oleh permaidani hijau yang berbeza daripada permaidani lain di Masjid. Ia mempunyai beberapa mercu tanda: Mimbar, mihraab kenabian (tempat solat), dan Al-Asatin [tiang].

Ia adalah rumah yang didiami oleh Nabi saw bersama Ibu Mukminin Aisyah binti Abi Bakr al-Siddiq, semoga Allah meridhai mereka. Ia terletak di sebelah tenggara Masjid Nabawi. Nabi wafat dan dikebumikan di Kamar ini ke arah kiblat. Apabila Abu Bakar al-Siddiq wafat, beliau dikuburkan di belakang Nabi, dan apabila Omar bin Al-Khattab meninggal, beliau dikuburkan di sana juga. Bilik Suci mempunyai enam pintu: Pintu selatan, Pintu Pertobatan; pintu utara, Pintu Tahajjud; pintu timur, Pintu Fatima; pintu barat, Pintu Nabi atau “Pintu Delegasi”; sebagai tambahan kepada 2 pintu, satu di sebelah kanan dan satu lagi di sebelah kiri segi tiga di dalam Dewan.

Ia adalah mimbar yang di atasnya Nabi s.a.w. biasa berdiri untuk menyampaikan khutbah. Ia adalah dua hasta, satu jengkal, dan tiga jari panjang, dan satu hasta lebar. Ia dibangunkan selama bertahun-tahun dan mendapat perhatian daripada Kerajaan Saudi. Tentang keutamaannya, Rasulullah saw bersabda (Antara rumahku dan mimbarku adalah salah satu taman surga.

Ia adalah tempat yang dikhaskan untuk imam semasa solat berjemaah di masjid. Pada zaman Nabi, mihraab tidak mempunyai tanda yang membezakannya dengan bahagian masjid yang lain, dan tempat Nabi berdiri untuk mengimamkan solat dipanggil mihraab. Mihraab Nabawi terletak di Ar-Rawdhah Ash-Shareefah, di sebelah kiri mimbar. Imam Masjid Nabawi berdiri di Mihraab Nabawi untuk mengimami solat.

Ia adalah 27 bukaan yang diinovasikan untuk pengudaraan semula jadi untuk membantu menyediakan iklim yang sesuai. Apabila matahari menjadi panas, bukaan ini ditutup untuk berfungsi sebagai kubah tetap. Ia dibuka dan ditutup sama ada secara automatik atau manual. Pembukaan manual mengambil masa setengah jam manakala pembukaan automatik mengambil masa setengah minit.

Orang pertama yang membina menara di Masjid Nabawi ialah Omar bin Abdulaziz, semasa pemeliharaan pada pemerintahan Al-Walid bin Abd Al-Malik. Dia meletakkan menara di setiap sudut Masjid. Dengan usaha berterusan sepanjang zaman, menara baru telah dibina, dan jumlahnya berjumlah 10 pada masa ini.

Ia adalah salah satu projek utama di Madinah. Ia diasaskan oleh Raja Fahd bin Abdulaziz, semoga Allah merahmatinya, pada tahun 1403 Hijrah, dan dibuka pada tahun 1405 Hijrah. Kerajaan Arab Saudi berusaha untuk menyediakan perkhidmatan yang besar kepada umat Islam dan dunia Islam dengan mencetak Al-Quran secara lengkap dan dalam bahagian yang berasingan, dan menghasilkan rekod dan buku mengenai Sains Al-Quran, dan lain-lain. Kapasiti pengeluaran tahunan yang dicapai oleh Kompleks adalah lebih daripada 18 juta produk yang berbeza. Mengenai Kompleks itu, Raja Fahd berkata, pada majlis perasmian: (Saya dapati apa yang diimpikan menjadi kenyataan pada tahap terbaik. Oleh itu, setiap rakyat di Kerajaan Arab Saudi harus bersyukur kepada Allah atas nikmat yang besar ini).

Ini adalah muzium yang mengandungi banyak artifak dan menunjukkan sejarah, warisan, budaya bandar dan kehidupan sosial sejak zaman purba. Muzium ini menyasarkan pengunjung dari dalam dan luar Kerajaan. Muzium ini mempunyai maklumat yang kaya tentang biografi Nabi, semoga damai dan selawat ke atas baginda, dan ia menunjukkan imej Kerajaan Toleransi dan karya-karyanya yang paling menonjol, untuk berkhidmat kepada Islam dan umat Islam di seluruh dunia.

Di sini, pengunjung boleh belajar tentang kekuatan dan toleransi agama Islam sepanjang sejarah, dengan mempelajari tentang sifat-sifat Nabi, guru manusia, termasuk pemaaf dan toleransi, dan kehidupan dan urusan baginda.

RESTORAN

S1
Tokushi

Tokushi, restoran Jepun asli di Madinah, adalah salah satu restoran terbaik yang menyajikan hidangan Asia dan Jepun. Hiasan restoran sangat mengagumkan dan membawa anda ke Jepun. Menu ini penuh dengan hidangan lazat termasuk sushi sashimi, nigiri sushi,

S2
Dose

Dose Café ialah restoran sarapan pagi dan lounge yang terletak di Jalan Sultana (Jalan Abu Bakr Al Siddik) berhampiran Universiti Islam di kawasan Qiblatain. Ia membuka pintunya pada awal pagi. Dari jam 6:00 pagi anda boleh bersarapan di sana, dengan itu rasa

S3
Awana

Awana Indo-Chinese Restaurant di Madina ialah restoran yang mengkhusus dalam masakan Cina dan India serta menyajikan bufet untuk semua jenis majlis.

S4
TTWest

Restoran Pizza TTWest, yang terletak di Jalan Putera Muhammad Bin Abdulaziz, Al-Arid, Madinah, menawarkan sejumlah besar hidangan piza yang lazat.

S5
Dar Kurkum

Jika anda peminat makanan India, Restoran Dar Kurkum adalah restoran India yang terbaik di Makkah, reka bentuk restorannya indah, dihias cantik dan mempunyai tempat istimewa untuk keluarga dan bujang, suasananya sangat bagus, bagus dan keselesaan...

S6
Al Tandoor

Restoran Al Tandoor dianggap sebagai salah satu restoran India yang paling penting di Makkah kerana hidangan lazat, resipi dan rasa terbaik makanan Indianya.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
S1
S2
S3
S4
S5
S6
previous arrow
next arrow

Menziarahi Madinah dari dalam KSA

Sesiapa yang ingin menziarahi Madinah. dari dalam Kerajaan Arab Saudi boleh menempah penerbangan terus ke Stesen Madina di Lapangan Terbang Antarabangsa Prince Mohammed Bin Abdulaziz melalui Keretapi Ekspres Al-Haramain, atau boleh menggunakan bas awam untuk bergerak dari bandar ke bandar lain di Kerajaan Arab Saudi, atau boleh sampai ke Madinah melalui darat menggunakan kenderaan persendirian.

allo grey logo

Aplikasi dibangunkan bagi memudahkan orang ramai seluruh dunia untuk tunaikan ibadah umrah Haji dan ziarah ke Arab

Kursus Kerjaya Mutawwif

Kerjaya sebagai Mutawwif dengan sijil pengiktirafan

Kursus Umrah & Haji

Senarai kursus yang ditawarkan bagi pemula Umrah dan Haji

Perlancongan

Pakej perlancongan di timur tengah yang menarik

Perlantikan Rakan Strategik dalam Korsortium UmrahPay Berhad. Berperanan sebagai Rakan Perkongsian perniagaan.

Pertanyaan secara dalam talian,sila daftar pada borang